НОВОСТИ КОЛА

27.12.2014
   ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ КСС „СВЕТА АНГЕЛИНА СРПСКА“ ИЗ ЦРЊЕЛОВА

Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова, које дјелује на простору Црквених општина и под окриљем парохија у Горњем и Доњем Црњелову, успјешно је спровело више хуманитарних акција у протеклом периоду. Поред уобичајених активности које Коло редовно обавља, као што су: обезбјеђивање и подјела печеница и пакета са храном и хигијенским средствима социјално угроженим породицама на подручју Црњелова за Божић и Васкрс, додјела пакетића за дјецу из социјално угрожених породица за Српску Нову годину, мјесечно обезбјеђивање средства за ужину дјеци из социјално угрожених породица, обезбјеђивање потребних помагала и лијекова за дјецу са посебним потребама, обезбјеђење средстава за превоз и лијекове, тешко обољелим а материјално угроженим лицима, и сл., Коло је годинама уназад носилац акција чији је циљ изградња, реновирање и адаптација стамбених објеката за неколико вишечланих и материјално угрожених породица на подручју Црњелова.

Прва велика акција Кола била је изградња куће Ђоки Василић из Горњег Црњелова у 2010. години, а вриједност овог пројекта била је око 6.500,00 КМ.

У 2013. и 2014. години Коло је имало четири велике акције у којима су збринуте вишечлане породице са подручја Црњелова:

Породица Кокановић
Породица Недељка Кокановић из Горњег Црњелова има пет чланова, од чега троје малољетне дјеце, узраста 9, 5 и 2 године. Нико од чланова породице није запослен, а Недељко Кокановић, као глава породице, лошег је здравственог стања јер је ратни војни инвалид ВРС. Сви чланови породице боравили су у једној просторији. Циљ ове акције био је обезбиједити и опремити посебан простор за дјецу, оспособити купатило, урадити столарију, набавити намјештај, те на тај начин живот ове породице учинити љепшим и безбрижнијим. Крајем 2013. године завршени су сви планирани радови. Вриједност овог пројекта износила је око 6.000,00 КМ, а породица је у реновирани објекат усељена за Божић.

Породица Ђурановић
Породица Весе Ђурановић, ратног војног инвалида ВРС, из Доњег Црњелова има седам чланова. У кући у којој живе само су три просторије биле најминималније опремљене. У једној соби боравило је двоје дјеце, узраста 12 и 6 година, мајка и отац, у другој дјед и баба, а у трећој стриц. Струја је била уведена, али није прикључена. Од радова је било неопходно урадити сљедеће: омалтерисати просторије, опремити собе за дјецу, оспособити купатило. У овај пројекат уложено је око 6.000,00 КМ, а у реновирани објекат породица је усељена у 2014. години за велики хришћански празник Васкрс.

Породица Јосиповић
Ова седмочлана породица живјела је у јако тешким, за данашњицу непојмљивим условима. Нико од чланова породице није запослен. Милан Јосиповић, ратни војни инвалид ВРС, прије неколико година започео је градњу породичне куће у којој би својој дјеци обезбиједио боље услове за живот, а својим родитељима безбрижнију старост. Због недостатка новчаних средстава радови су обустављени, а оно мало што је урађено већ је почело да пропада. Киша је непрестано плавила објекат, кров је пропао, зидови попуцали. Милан Јосиповић, са својом супругом и двоје малољетне дјеце живио је у малом, трошном собичку. Једина жеља ове дјеце била је да имају дјетињство као и остала дјеца, да имају своју собу, да имају гдје довести своје другаре. Због тешке ситуације у којој се ова породица налазила, Коло српских сестара је у 2014. години покренуло акцију, чији је циљ био пружити помоћ седмочланој породици Јосиповић из Горњег Црњелова, и обезбједити им простор за становање, а самим тим и боље услове за живот. Захваљујући прилозима добрих људи, средствима редовних приложника Кола, прилозима родбине, пријатеља и мјештана Црњелова, за кратко вријеме је урађено много тога. Прибављена је грађа, покривен стамбени објекат, омалтерисан и окречен ходник, омалтерисан, окречен и опремљен дневни боравак, прибављен шпорет и нешто ствари, стављен ламинат, прикључена струја... Вриједност овог великог пројекта износила је око 7.500,00 КМ.

Породица Вучковић
Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова у 2014. години покренуло је акцију у циљу пружања помоћи породици Споменка Вучковић из Горњег Црњелова. Ова четворочлана породица боравила је у јако тешким условима. У својој породичној кући нису имали купатило, нити прикључену воду. Нико од чланова породице није запослен, а ријеч је о породици чији је један члан особа са посебним потребама. Сходно томе, Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова покренуло је акцију у циљу пружања помоћи овој породици у изради и опремању купатила и прикључивању воде. Заједничким учешћем породице Вучковић, Кола српских сестара, Дома здравља у Бијељини, као и војног свештеника Васе Поповић из Бијељине, ова акција, чија је укупна вриједност износила око 5.500,00 КМ, успјешно је и брзо окончана. Израђено је и опремљено купатило, озидана септичка јама, урађена и кухиња, стављен ламинат, а захваљујући доброј сарадњи са АД „Водовод и канализација“ из Бијељине, у јако кратком периоду извршено је прикључење на градску водоводну мрежу.

Напомињемо да је Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова, за реализацију ових, као и других активности које проводи, имало подршку мјештана из Црњелова, администрације Града Бијељина, Центра за социјални рад из Бијељине, те многих јавних установа и привредних са подручја Града Бијељине. Оно што такође желимо нагласити јесте да се ни једна активнос Кола не проводи без благослова Цркве и пуне сагласности надлежних парохијских свештеника у Горњем и Доњем Црњелову.

Изражавамо захвалност свима онима који су помогли наше акције и пружили нам помоћ и подршку, уз неизмјерну благодарност Господу нашем и Спаситељу Исусу Христу и његовој угодници а нашој заштитници, Светој Ангелини Српској, коме нека је слава и хвала у вијекове вјекова. Амин.

Детаљније о свим октивностима КСС „Света Ангелина Српска“ из Црњелова можете погледати овдје: http://www.crnjelovo.org/index.php?strana=kolo&sekcija=kolo

КСС „Света Ангелина Српска“ Црњелово

27.12.2014. - ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ КСС „СВЕТА АНГЕЛИНА СРПСКА“ ИЗ ЦРЊЕЛОВА
НОВОСТИ КОЛА

21.03.2019
Промоција књиге TOURIST CAROUSEL


У организацији Кола Српских Сестара ,,Света Ангелина Српска“ из Црњелова у Четвртак 21.Марта 2019 године одржана је промоција у Светосавском дому при Храму Вазнесења Господњег у Горњем Црњелову.
Ауторка Маја Роган из Београда... прочитајте више

09.02.2019
Зимско посјело у Црњелову


По 4. пут Коло Српских Сестара из Црњелова покушало да оживи дух старих “сеоских коктела” кад су сељани у недостатку пољских радова и у изобиљу вечерњих сати, поподнева трошили заједно у пјесми, музици, игри и пошалици.

У... прочитајте више

10.01.2019
ТВ прилог о Етно Домаћинству


dddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd
dddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd
прочитајте више

10.01.2019
Подјела помоћи поводом Божићних празника


Коло Српских Сестара Света Ангелина Српска из Црњелова је и ове године уз Божију помоћ и помоћ свих хуманих људи успијешно организовало и реализовало Хуманитарну акцију прикупљања:
- Хране
- Хигијенских и
- Новчаних... прочитајте више

08.01.2019
Божићни ручак у Гаревцу


Благословом Њ.П. Епископа зворничко-тузланског Господина Фотија, у традиционалној акцији "Божићни ручак за ЈУ Гаревац", КСС „Света Ангелина Српска“ у сарадњи са Добротворном организацијом ЕЗТ "Тројеручица" и КСС „Јелена... прочитајте више

31.12.2018
Материце у Горњем Црњелову


У Храму Вазнесења Господњег у Г.Црњелову за празник наших драгих мајки (МАТЕРИЦЕ) чланице КСС Св.Мати Ангелина-Српска уприличиле су скромне поклоне за нашу дјечицу која су тога дана дошла на Литургију.Увијек се од срца... прочитајте више

31.12.2018
Материце у Доњем Црњелову


У Храму посвећеном Рођењу Пресвете Богородице у Доњем Црњелову за празник наших драгих мајки (МАТЕРИЦЕ) чланице КСС Св. Мати Ангелина-Српска уприличиле су скромне поклоне за нашу дјечицу која су тога дана дошла на Литургију.... прочитајте више

02.12.2018
Скупштина КСС


У Недељу 02.12.2018.године у просторијама Светосавског дома при Храму Вазнесења Господњег у Г.Црњелову одржана је 10 Скупштина Кола Српских Сестара Света Ангелина-Српска из Црњелова са следећим дневним редом.
1) Разматрање... прочитајте више


Прочитајте остале новости.